sambal
He he, eindelijk op de site. Het recept van mijn sambal.
Wat heb je nodig?;
8 sjalotten
250 gr pepers (in mijn geval van Jaqueline gekregen "Hot Lemon")(Ze zijn heerlijk Jaqueline)
8 tenen knoflook
stukje trassi van 1 1/2 bij 1 1/2 cm
1 schijf goela djawa (bij de toko halen)
citroensap
3 eetlepels olie (ik gebruik kokosolie)
4 eetlepels ketjap
vijzel of keukenmachine
koekenpan
potjes voor de sambal
knoflook pers
Hoe doe je het?
Je verzameld eerst wat potjes. Deze maak je schoon door ze ondertedompelen in gloeiend heet water met wat soda(geen baking soda maar die schoonmaak soda). Na het wassen zet je ze in een hete oven van 100 *C voor 15 minuten.
Maak de sjalotten schoon en doe ze in de keukenmachine, maal ze helemaal fijn.
Verhit de kokosolie in een koekenpan en fruit de sjalotten. Ze mogen beslist niet bruin worden.
Snijdt de stengeltjes van je pepers( kweek je ze zelf niet? koop dan gewoon spaanse pepers in de winkel)
Stop de pepers in de keukenmachine en maal fijn.
Doe de pepers bij de sjalotten in de pan op matig vuur.
Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan. (je mag ze ook heel fijn snijden)
Hak de trassi en goela djawa fijn en voeg toe in de pan
Knijp een hele citroen uit boven de pan, alleen het sap hebben we nodig.
Voeg de ketjap toe.
Laat nu de sambal op matig vuur pruttelen in de pan tot ze droog wordt. Let op! Niet aan laten branden!
Verdeel de sambal over de potjes.
Deze sambal is heet maar ook kruidig en citrusachtig van smaak. Mijn vrienden vinden hem heerlijk!
Je kunt de zaadjes ook verwijderen dan krijg je een mildere sambal.
Eet smakelijk!